Kvarnstugan

I kvarnen finns en lokal som under århundradena har haft olika syften och användningsområden.

 

Delar av lokalen är timrad och det finns i denna en mur för att möjliggöra uppvärmning av rummet. Denna del av Kvarnstugan beboddes enligt av Gustav Engberg och hans familj under en period. De var då tre barn och 2 vuxna som bodde på dessa fåtalet kvadrat i kvarnstugan. Kvarnen i övrigt såg vid detta tillfälle mycket annorlunda ut jämfört med idag.

 

Detta då kvarnen succesivt har byggds om och byggds till. Under perioder där kvarnstugan inte användes för boende så har den haft som roll att värma och låta kunder som kommit till kvarnen för att få sitt säd malet få vila och fika. En lokal för människor att träffas och umgås i väntan på att få sitt lin, vetemjöl, korngryn eller liknande.

 

Med tiden byggdes kvarnstugan ut norrut mot Åbäcken. Detta arbete gjordes i början av 1900 talet av August Engberg (Gustavs son). Lokalen kom att användas som träsnickeriverkstad av August och sedermera hans son Arne och dennes söner Klas-Göran och Karl-Erik.

 

Arne gjorde under åren många vackra sparkar i alla de storlekar och försedde släkt och vänner samt övriga som beställde en spark. Vidare gjorde Arne möbler, brudkistor och finsnikerier av olika de slag.

 

Han tog även under många år fram den kända medaljen i trä som ges till alla som deltar i det årliga Jordgubbsloppet i Jättendal i form av en jordgubbe.

Å Kvarn

e-post: engberg@akvarn.se

Klas-Göran Engberg, Åvägen 2 Jättendal telefon nr 070 357 43 38

 

© Å Kvarn Engberg