Kornmjölsgröt

4 pers.

1 liter Mjölk eller vatten

3 dl Kornmjöl

0,5 tsk Salt

Koka upp vattnet/mjölk och vispa därefter i mjölet sakta. Tillsätt salt och låt koka i ca 10-15 min. Servera med mjölk, smörhåla/sylt (förslagvis lingonsylt).

Ört– och vitlöksbröd

50 g Jäst (färsk)

5 msk Rapsolja/Olivolja

3 dl Mjölk

4 dl Vetemjöl

2 dl Kornmjöl

Salt

Fyllning;

En kruka av Basilika, Timjan, Oregano. 1 vitlöksklyfta, 2,5 g kesella. Salt & peppar.

Pensling 1 st. ägg.

Tillagning (1 tim 35 min )

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Häll mjölken över jästen. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt olivolja och salt.

Häll i mjölet och blanda ordentligt tills all vätska har absorberats. Spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (30 minuter).

Finhacka de färska örterna samt vitlöken. Blanda ört- och vitlökshacket med kesella, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i bitar och kavla ut till en 1cm-tjock plattor. Bred ut ört- och vitlöksblandningen och lägg bröden på en smörad bakplåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.

 

Mjuk pepparkaka

3 kkp Kornmjöl,

½ kkp Lingonsylt

2kkp Mjölk

1 ½ kkp Strösocker

½ tsk Bikarbonat,

½ tsk Kanel , 1 kkp Sirap,

½ tsk Ingefära, ½ tsk Nejlikor

Ingredienserna blandas väl och smeten hälles i en smord form. Gräddas i medelvarm ugn ca 40 min. (Aina Engberg)

 

Å Kvarn

e-post: engberg@akvarn.se

Klas-Göran Engberg, Åvägen 2 Jättendal telefon nr 070 357 43 38

 

© Å Kvarn Engberg